Voor Nilsson heb ik op het blog het artikel ‘Websitestatistieken blijven bekijken‘ geschreven. Hieronder heb ik het artikel overgenomen om ook jullie dit artikel te laten zien.

webstatestieken

We zien het vaak gebeuren: na de lancering van een nieuwe website zijn de statistieken reuze interessant en bekijk je ze het liefst elke dag, maar na verloop van tijd krijgt het steeds minder de aandacht. Zonde, want juist aan de hand van statistieken kunnen we zien of een website nog wel voldoende presteert en kan deze waar nodig worden verbeterd.

Voor het bijhouden van website statistieken maken we gebruik van Google Analytics. Deze service verzamelt een grote hoeveelheid data die vervolgens overzichtelijk gepresenteerd wordt. Het doorspitten van deze statistieken kan interessant zijn, maar tegelijkertijd tijdrovend. Het bekijken van statistieken vraagt dus aandacht én veel tijd… Gelukkig helpt Google ons met een handige tool.

Geplande rapportages via mail ontvangen

Via Google Analytics kun je rapportages als pdf opslaan, een gemakkelijke manier om een rapportage naar iemand door te sturen die geen toegang heeft tot de statistieken. Deze tool kunnen we ook gebruiken om een rapportage naar onszelf te versturen. Maar het wordt nog beter; je kunt deze rapportages zelfs periodiek automatisch laten versturen. Op die manier kunnen we dagelijks, wekelijks, maandelijks of per kwartaal een ‘reminder’ sturen met de gegevens die je interessant vindt.

Rapport samenstellen

Elk gewenst rapport (bijvoorbeeld het dashboard, de verkeersbronnen, of doelen) kan periodiek via mail verzonden worden. Wil je meerdere rapporten in één mail ontvangen? Dit kun je dan het best via het dashboard doen. Bekijk het gewenste rapport en klik bovenaan op ‘Toevoegen aan dashboard’. Doe dit voor alle gewenste rapporten en ga daarna naar het dashboard.

Rapport periodiek laten mailen

Klik bij het gewenste rapport (in ons geval het dashboard) bovenin op ‘E-mail’ en daarna op ‘Gepland’. Je krijgt dan een scherm zoals onderstaand waarin je de gewenste instellingen zoals periode en e-mailadres kan instellen. Bij de optie ‘Datumvergelijking opnemen’ kun je aangeven of je de statistieken van de periode ervoor ook opgenomen wilt hebben (handig om direct te kunnen vergelijken). Bevestig met ‘Gepland’ om jezelf periodiek een reminder te sturen met de gewenste statistieken.

Google Analytics - geplande mail instellen
Google Analytics – geplande mail instellen

Dubbel voordeel

Geplande periodieke rapportages geven dubbel voordeel: de statistieken komen naar jou toe in plaats van omgedraaid en het neemt ook nog eens minder tijd in beslag.

Hulp nodig?

Het instellen van de periodieke rapportage is niet moeilijk, het kiezen van de juiste rapportages zodat je zonder teveel informatie op de hoogte bent of de website nog goed presteert is lastiger. Wil je hier advies over? Neem dan vrijblijvend contact met Nilsson op.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.