Welke browsers worden het meest gebruikt?

Als internetters krijgen we er natuurlijk allemaal mee te maken: webbrowsers. Mijn voorkeur gaat uit naar Mozilla Firefox: veilig, stabiel, snel en boordevol opties. Helaas deelt niet iedereen mijn voorkeur voor Firefox. Nog zeer veel mensen gebruiken Microsoft Internet Explorer (zowel 6, 7 als 8), Apple Safari, Google Chrome, Opera of een van de andere browsers. Maar welke browser wordt nu het meeste gebruikt?

In veel statistiekpaketten (zoals bijvoorbeeld Google Analytics) kun je zien welke browsers je bezoekers gebruiken, maar als webmanger wil ik graag in het algemeen weten welke browsers het meest gebruikt worden: bij deze browsers moeten de websites die we maken in ieder geval werken! Ik zou dit allemaal zelf kunnen gaan samenstellen aan de hand beschikbare statistieken, maar dit zou veel tijd in beslag gaan nemen. Gelukkig zijn er andere mensen die hier mooie overzichten voor maken, zelfs dynamische overzichten waar je het gebruik over een langere periode kunt bekijken. Statcounter geeft browserstatistieken beschikbaar om te kunnen bekijken.

Top 8 browser versies in Nederland - maart/april 2009
Top 8 browser versies in Nederland – maart/april 2009

Source: StatCounter Global Stats – Browser Version Market Share

 

Hierboven zie je de statistieken voor het gebruik van de diverse browsers tijdens de afgelopen week. Je kan heel duidelijk zien dat Internet Explorer nog steeds de overhand heeft, maar dat Firefox toch ook door veel mensen gebruikt wordt. Ook is goed te zien dat bijvoorbeeld Safari en Chrome nauwelijks gebruikt worden ten opzichte van de eerder genoemde browsers. Betekent dit dat we hier niet meer voor hoeven te testen? Nee. Safari wordt door ongeveer 2% van de mensen gebruikt, maar op 1000 bezoekers zijn dit wel 20 mensen: dit zouden 20 klanten kunnen zijn! Moet je dan je website voor echt elke browser optimaal maken en testen? Ik denk van niet, dit zou de kosten namelijk uit de pan doen rijzen. Mijn ervaring is dat wanneer websites zoveel mogelijk volgens standaarden ontwikkeld wordt, deze op de meest moderne browsers gewoon correct werkt. Uitgezonderd Internet Explorer 6 dan…

Zelf ook testen maar niet de luxe voor meerdere besturingssystemen? Probeer dan browsershots eens. Hier kun je automatisch een pagina laten testen in meerdere browserversies op meerdere besturingssystemen. Op webbl.nl kun je meer informatie lezen over het testen van websites.

4 gedachten over “Welke browsers worden het meest gebruikt?”

  1. Dat is een handige site. Ik was net bezig met een nieuw ontwerp voor mijn eigen site en dan is zulke informatie erg handig. Wel jammer om te zien dat IE6 (met zijn gebrek aan alpha ondersteuning voor png) nog zo hoog scoort.

  2. Inderdaad jammer dat IE6 zo hoog scoort! Hier lopen wij dagelijks tegenaan. Gelukkig zijn er diverse workarounds om op een eenvoudige manier in IE6 de png’s transparant te krijgen.

    Is er een preview te zien van het nieuwe ontwerp?

Geef een reactie